Blog

Haal een docking station voor je laptop: maak het jezelf makkelijker

Een docking station is de ideale oplossing voor een opgeruimd bureau. De moderne thuiswerk plek bestaat uit een heel scala van verschillende apparatuur. Enkele monitoren, een toetsenbord, muis, usb-stick en oplaadkabels. Al deze apparaten moeten worden aangesloten op je laptopje. Door de overdaad aan aansluitingen ligt het bureau al snel vol en is er geen plek meer om overige zaken neer te leggen. Door alle randapparatuur aan te sluiten op een docking station is het aansluiten van je laptop gemakkelijker en is het bureau opgeruimder.

Wat is het?

Een dock is een compact apparaat dat aangesloten wordt op een laptop. Daarnaast wordt alle randapparatuur, zoals muizen of monitoren, erop aangesloten. De randapparatuur communiceert met het station, om vervolgens het signaal door te sturen naar de laptop. De laptop kan op deze manier ook opgeladen worden.

Meer aansluitingen

Een dock station heeft een zeer groot aantal aansluitingen, variërend van USB-aansluitingen tot een hdmi hub. Op deze aansluitingen kan alle randapparatuur die je ooit nodig zult hebben aansluiten. Omdat de dock veel meer aansluitingen heeft dan een laptop kan je ook veel meer apparaten aansluiten. De meeste laptops hebben slechts een hdmi poort, waardoor er maximaal 1 monitor aangesloten kan worden. Door de ingebouwde hdmi hub van de dock kan je meerdere monitoren aansluiten, wat vooral voor multitasking erg gunstig is. Hetzelfde geldt voor apparaten die via USB worden aangesloten, ook hiervan kan je er veel meer aansluiten.

Bron: https://www.sbvradapters.com/categorie/hubs/hdmi-hubs/

Opgeruimder bureau

Daarnaast zorgt een hub of dock ervoor dat het bureau er veel netter uitziet. Normaliter hangen uit alle kanten van de laptop tal van kabels. Dit zorgt ervoor dat een bureau al snel overspoeld wordt door deze snoeren. Door alle randapparatuur op de hub aan te sluiten en deze in een hoek te zetten of aan de muur te bevestigen blijft het bureau vrij van kabels. De dock wordt met slechts één kabel aangesloten op de laptop.

Minder ruzie met snoeren

Deze enkele kabel is meteen nog een groot voordeel. Via deze enkele kabel wordt de laptop ook voorzien in zijn stroombehoefte. Een aparte oplaadkabel is dus ook overbodig. Zeker als je veel wisselt tussen werken op kantoor en thuis is één kabel een enorme opluchting. In plaats van een dozijn kabels te moeten ontkoppelen en op te bergen hoef je slechts 1 stekker te ontkoppelen. Hetzelfde geldt voor het terugkoppelen. In plaats van voor elk snoer elke keer de juiste aansluiting te moeten zoeken, is het gewoon 1 snoer simpel inpluggen.