Wat is elektrotechniek?

author
1 minuut, 37 tweedes Lees

Een elektrotechnisch aannemer is een gespecialiseerd in licht-, telefoon-, stroom- communicatie installatie voor de woningbouw. Eigenlijk werken mensen uit de elektrotechniek met alle vormen van elektriciteit. Installaties worden geplaatst, gerepareerd en getest door een elektrotechnisch aannemer. Juist omdat elektrotechniek zo breed is zijn er veel verschillende specialisaties mogelijk waaronder bijvoorbeeld kracht- of lichtinstallaties.

Verschillende werkzaamheden 

De werkzaamheden die worden uitgevoerd door een elektrotechnisch aannemer is het verantwoordelijk zijn voor projecten met de volgende werkzaamheden:

  • Elektrische bedrading, schakelkasten, stroomonderbrekers en transformatoren
  • Installeren van licht alarmen
  • Reiniging, controle en reparaties van installaties
  • De oorzaak achterhalen van slecht functionerende installaties
  • Adviezen geven en rapporteren over het functioneren van een geïnstalleerde
  • Installatie
  • Controleren of de installaties nog voldoen aan de geldende normen

Elektriciteit

Werkzaamheden met stroom kunnen altijd gevaarlijk zijn. Als een iets verkeerd aangesloten is kan dit kortsluiting veroorzaken met uiteenlopende gevolgen. Door een verkeerde beslissing kan maar zo brand ontstaan. Dit is waarom elektriciteit en het verhelpen van storingen een belangrijke taak is.

Zo is er hoog, midden en laagspanning. De masten (hoogspanning) brengen de stroom vanaf de centrale naar het middenspanningsnet via de groepenkast in huis naar de laagspanningsstroom. Een elektrotechnisch aannemer werkt dus alleen met de laagspanning en is verantwoordelijk dat het stroom op een veilige manier de woning binnenkomt.

Het is belangrijk dat een elektrotechnisch aannemer in creatieve oplossingen denkt. Sommige problemen met elektra zijn erg complex dat het de nodige kennis vereist om het op een bepaalde manier om te leiden. In geval van storing of kortsluiting moet je snel kunnen schakelen en voor een oplossing zorgen.

Werkgebieden

Een elektrotechnisch aannemer werkt veel bij particulieren waar een renovatie gedaan moet worden. Vaak is de elektra verouderd of niet slim aangelegd. In dit geval worden de bedradingen en leidingen vervangen en verlegd. In nieuwbouwproject worden de woningen voorzien van een compleet elektriciteit nieuw elektranet. Publieke ruimten, fabrieken en kantoren moeten ook worden voorzien van stroom, dan werk je als elektrotechnisch aannemer in de utiliteitsbouw.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X